- νανκίν
- (Nanjing). Πόλη (1.846.300 κάτ. το 2003) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, πρωτεύουσα της επαρχίας Κιανγκσού. Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Γιανγκτσέ Κιανγκ, στη συμβολή σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γραμμών, μια από τις οποίες είναι και της Σανγκάης. Σημαντικό αεροδρόμιο και λιμάνι επί του Γιανγκτσέ Κιάνγκ, όπου υπάρχει μια από τις πιο μακριές γέφυρες (6.700 μ.) του κόσμου, καθώς και έδρα διάφορων βιομηχανιών ιδιαίτερα υφαντουργίας, ειδών διατροφής, χημικών προϊόντων και μεταλλομηχανουργίας· η Ν. είναι προπάντων μεγάλο ιστορικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο, έδρα πανεπιστημίου με πολυάριθμα ανώτερα φιλολογικά, τεχνικά, επιστημονικά και οικονομικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες και μουσεία από τα μεγαλύτερα της χώρας.
Η τοποθεσία όπου βρίσκεται τώρα η Ν. ήταν κατοικημένη από τους αρχαίους χρόνους, αρκετούς αιώνες π.Χ., η σημερινή όμως πόλη χρονολογείται από το 1368 και ιδρύθηκε, με την ονομασία Γινγκιέν, από τον πρώτο αυτοκράτορα Μινγκ που την όρισε πρωτεύουσά του. Γνώρισε τότε ταχύτατη ανάπτυξη και, μαζί με μια τεράστια περιφερειακή έκταση, περιζώστηκε από κυκλικά τείχη, μήκους περίπου σαράντα χιλιομέτρων. Το 1421 η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Πεκίνο (Πρωτεύουσα του Βορρά) και η Ν. άρχισε να παρακμάζει, αλλά αναζωογονήθηκε και πάλι ως εμπορικό κέντρο μιας πλούσιας γεωργικής περιοχής (ρύζι, βαμβάκι, ελαιούχα φυτά κλπ.). Το 1842, όταν τελείωσε ο πόλεμος του όπιου, υπογράφηκε η συμφωνία που άνοιγε την Κίνα στο εμπόριο με το εξωτερικό· η Ν. όμως άνοιξε στο εμπόριο το 1899. Το 1928 η εθνικιστική κυβέρνηση την όρισε πάλι πρωτεύουσα, αλλά το 1937, κατά τον κινεζοϊαπωνικό πόλεμο, η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Τσουνγκίνγκ λίγο πριν η Ν. πέσει στα χέρια των Ιαπώνων. Έγινε πάλι πρωτεύουσα από το 1946 έως το 1949, οπότε καταλήφθηκε από τους κομουνιστές που μετέφεραν την έδρα της κυβέρνησης στο Πεκίνο.
Παρά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη κατά την επανάσταση των Τ’άι Π’Ίνγκ, οι οποίοι την κατέλαβαν το 1853 και κατέστρεψαν μεταξύ άλλων σχεδόν ολοκληρωτικά τα τείχη και τον «πύργο από πορσελάνη», χρονολογούμενο από τον 15o αι., η Ν. διατηρεί πολυάριθμα μνημεία μεγάλου ενδιαφέροντος. Από τα πιο γνωστά είναι ο τάφος του πρώτου αυτοκράτορα Μινγκ και το μαυσωλείο του Σουν Γιατ-σεν.
Συνθήκη του Ν. Συνθήκη που υπογράφηκε πάνω στο πλοίο Κορνουάλις στις 29 Αυγούστου 1842 ανάμεσα στην Αγγλία και στην Κίνα. Με τη συνθήκη αυτή τερματίστηκε ο πόλεμος του όπιου.
Το μαυσωλείο του Σουν Γιατ-σεν στην πόλη Nαvκίν της Κίνας.
* * *το άκλ. είδος βαμβακερού υφάσματος λείου και πυκνού.[ΕΤΥΜΟΛ. Μεταφορά στην ελλ. ξεν. όρου, πρβλ. αγγλ. nankeen / nankin / nanking < Nanking, πόλη τής Κίνας, όπου κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το ύφασμα αυτό].
Dictionary of Greek. 2013.